Gouda Tijdmachine

Web Name: Gouda Tijdmachine

WebSite: http://www.goudatijdmachine.nl

ID:283934

Keywords:

Gouda,Tijdmachine

Description:


Spring naar inhoud NieuwsOver dit projectBronmateriaalVele PandenContactData

Gouda Tijdmachine

Een tijdmachine die de bebouwing van de historische binnenstad van Gouda onderzoekt, digitaal vastlegt en prachtig weergeeft.

Gouda heeft een rijke historie en is tot ver in de negentiende eeuw qua omvang vrijwel hetzelfde gebleven binnen de huidige singels. Het streekarchief beheert diverse bronnen over de eigendoms- en bouwhistorie van de percelen en panden in de stad. Daarnaast zijn er bronnen die ons informeren over de bewoners van de huizen, er zijn kaarten, bouwtekeningen en foto’s. Al die verschillende bronnen vertellen een verhaal over een locatie in de stad.

Het project Gouda Tijdmachine wil uit de enorme hoeveelheid informatie de ontwikkeling van de stad volledig reconstrueren. Alle informatie over gebouwen, wegen, water, bedrijven en bewoning moet in kaart worden gebracht.

LEES VERDER OVER HET PROJECT

Samenwerking

De Gouda Tijdmachine is een initiatief van:

 

 

Historische Vereniging Die Goude

 

 

Streekarchief Midden-Holland

Nieuws

Lees de nieuwste berichten en verhalen over en van de Gouda Tijdmachine:

Tilburg in Gouda, een adresreconstructie

Met het indexeren van de volkstelling van Gouda van 1830 én 1840 door Ed van Rossum is er weer mooie data beschikbaar gekomen in de Gouda Tijdmachine. Voor mij aanleiding,[…]

Read more
22 juli 2022 1

Laag voor laag Gouda onderzoeken: de werkgroep Gouda Tijdmachine

Janneke van Es, van Erfgoedhuis Zuid-Holland heeft een artikel over de Gouda Tijdmachine geschreven getiteld Laag voor laag Gouda onderzoeken: de werkgroep Gouda Tijdmachine. Lees het op de website van[…]

Read more
13 juli 2022 0

Kleiweg 7, een leerzaam “huizenonderzoek”

Om meer inzicht te krijgen in hoe een en ander in elkaar steekt ten behoeve van de Gouda Tijdmachine besloot ik onderzoek te doen naar een willekeurig pand in Gouda.[…]

Read more
17 juni 2022 2 Bekijk alle nieuwsberichten 

ARCHIEF­BRONNEN

Naar het overzicht van archiefbronnen

 

HISTORISCHE PUBLICATIES

Naar het overzicht van historische publicaties

 

DATA

Naar het collectiebeheersysteem

Ook meehelpen aan de Gouda Tijdmachine?

Aan de Gouda Tijdmachine werkt een groep enthousiaste vrijwilligers. Ze maken foto’s van bronnen, transcriberen, werken met Transkribus en voeren de gegevens uit bronnen in. Ze maken reconstructietekenen van gebouwen in 3D, nog bestaande panden of inmiddels verdwenen, op basis van bronnen zoals oude bouwtekeningen. Ze helpen met het bouwen van de database, GIS-bestanden en het koppelen van de verschillende bestanden.

Ook kan er online worden bijgedragen aan de Gouda Tijdmachine via Vele Panden, het crowdsourcingsplatform van de Gouda Tijdmachine. Thuis op uw computer foto’s op de kaart zetten of adressen overnemen uit het bevolkingsregister.

We kunnen altijd nieuwe enthousiastelingen gebruiken die het leuk vinden om aan de Gouda Tijdmachine mee te bouwen.

LEES VERDER

Innovatie met historische, geografisch data

Het project Gouda Tijdmachine wil uit de enorme hoeveelheid informatie de ontwikkeling van de stad volledig reconstrueren. Alle informatie over gebouwen, wegen, water, bedrijven en bewoning moet in kaart worden gebracht. Dit betekent enerzijds data “maken” door archiefbronnen te indexeren/transcriberen zodat we datasets krijgen. Deze data gaan we koppelen aan zodat we linked data krijgen. Anderzijds gaan we deze linked data “visualiseren”, bijvoorbeeld door de data op de kaart te zetten.

De “achterkant” van de Gouda Tijdmachine wordt gevormd door een collectie beheer systeem. De data van de Gouda Tijdmachine in Omeka-S is publiek beschikbaar en herbruikbaar (open data).

De “voorkant” van de Gouda Tijdmachine is nog in ontwikkeling. Via een lab willen we ook enthousiastelingen die overweg kunnen met HTML, CSS, Leaflet, JSON-LD, SPARQL op weg helpen en hun werk etaleren.

 

Naar het collectiebeheersysteem
Naar het lab

TAGS:Gouda Tijdmachine

<<< Thank you for your visit >>>

Websites to related :
Nieuwe, gebruikte computers en l

  De grootste computerwinkel van GoudaNieuwe & 2e hands Computers en Laptops
Reparaties alle merken Computers & LaptopsNieuweHaven 185-187, 2801 CW Goud

Gouda informatie. Alles over en

   Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email&#160;protected]

Dinopark & Jurassic Golf - Gouda

   Vacatures |Veelgestelde vragen NL

Mr. Goudas Books - Spyros Peter

  Born March 29, 1942, in the town of Kalamaki, 12 kilometers southeast of Athens, Greece, in the middle of the Second World War, in a very turbulent pe

ads

Hot Websites