Bitcoin Nedir ?

Bitcoin adı ilk olarak, Ağustos 2008’de Satoshi Nakamoto ve Martti Malmi isimli iki programcının bitcoin.org domainini satın almasıyla duyulmuştur. Aynı yılın E

kim ayında Nakamoto, “Bitcoin: Bir Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi” başlıklı “White Paper” isimli bir belge yayınladı. Önceki aylarda, Nakamoto ve bir grup gönüllü araştırmacı, forumlarda ve e-posta ileti dizilerinde kavramın farklı versiyonlarını önermişlerdi. 2008’de hepsi bir araya geldi.

Bu belge, güvenli, doğrulanabilir işlemler sağlarken herhangi bir merkezi otoriteye olan ihtiyacı ortadan kaldıracak bir elektronik ödeme sistemi olan Bitcoin’in ilkelerini ortaya koydu. Kısacası, belge, web üzerinde güvenilir ödemelere izin veren yeni bir para birimi biçimini tanımlıyordu.

Bu sistem sayesinde, birbirini tanımayan ya da güvenmeyen iki kullanıcının, aynı şekilde nakit para alışverişi yapmalarına izin verdi. Sistem ayrıca, kullanıcıların, kimliklerini işlem ortaklarına veya üçüncü şahıslara ifşa etme ihtiyacını ortadan kaldıran, açık anahtar şifreleme adı verilen bir araç kullanarak mesajları, işlemleri ve verileri onaylamalarına izin verdi. Bu durumda takma ad bir yan üründü, ancak birincil bir özellik değildi.

İlk Bitcoin(BTC) Para Transferi İşlemi

İlk bitcoin para transfer işlemi, Ocak 2009’da Nakamoto’ya ait iki bilgisayar ile bir geliştirici ve bir kripto para meraklısı olan Hal Finney arasında gerçekleşti. O ana kadar kimse Satoshi Nakamoto’nun gerçekte kim olduğunu bilmiyordu ancak sonrasında tüm dünya onu Bitcoin’in yaratıcısı olarak tanıdı.

İlk Kripto Para: Bitcoin (BTC)

Bitcoin ilk kripto para yani sanal para olma özelliği taşımaktadır. Bitcoin, Dolar veya Euro gibi fiziki olarak basılmaz, dünyanın her yerindeki bilgisayarlar tarafından ücretsiz yazılım kullanılarak üretilir ve cüzdan adı verilen programlarda elektronik olarak tutulur. Bir Bitcoin’in en küçük birimine Satoshi denir. Satoshi, bir Bitcoin’in yüz milyonda biri değerindedir (0.00000001). Bu, geleneksel elektronik paranın gerçekleştiremeyeceği mikro işlemler olanak tanınır.

Bitcoin, genellikle kısaltılmış ismi olan BTC olarak adlandırılmaktadır. Bugün kripto para olarak adlandırdığımız şeyin ilk örneğidir. Tamamen dijital olmalarının dışında geleneksel para birimleriyle bazı özellikleri paylaşan büyüyen bir varlık sınıfındadır ve oluşturma ve sahiplik doğrulaması kriptografi’ye dayanır.

Bitcoin Jeton ve Bitcoin Cüzdanı Nedir?

Genellikle “Bitcoin” teriminin iki olası yorumu vardır. Kullanıcıların sahip olduğu ve takas ettiği dijital para biriminin anahtarlarını ifade eden “Bitcoin Jeton”u vardır. Bir bitcoin jetonu, “3LpNn71d1RRHTcssndhhCLQ33mys2L3uBJ” gibi bir sayı ve harf dizisiyle tanımlanan bir Bitcoin cüzdanında tutulur. Bir kişi size Bitcoin (BTC) göndermek istediğinde, o kişi bunu size özel olan bitcoin cüzdan adresinize gönderecek ve siz de bu cüzdan aracılığıyla hesabınıza erişeceksiniz.

Sonrasında tüm bu sanal jeton ticaretinin dengelerini koruyan, güvenliğini sağlayan dağıtılmış defter olan Bitcoin protokolü devreye girmektedir. Bu defterler, dünya çapında binlerce bilgisayarda depolanan büyük dosyalardır. Ağ, her işlemi bu defterlere kaydeder ve ardından bunları ağdaki diğer tüm defterlere yayar. Tüm ağlar, ağın verileri sabit bir şekilde depolamasına izin veren bir işleme eklenen ek veriler dahil olmak üzere tüm doğru bilgileri kaydettiklerini kabul ettikten sonra, ağ işlemi kalıcı olarak onaylar.

Bitcoin’de Transfer İşlemleri

Her iki taraf da istekliyse Bitcoin, elektronik olarak bir şeyler ödemek için kullanılabilir. Bu anlamda, merkezi bankaların sahip olduğu defterler kullanılarak dijital olarak da alınıp satılabilen geleneksel dolar, euro veya yen gibidir. PayPal veya kredi kartları gibi ödeme hizmetlerinden farklı olarak, bir bitcoin gönderdiğinizde işlem geri alınamaz veya  geri çağrılamaz.

Bununla birlikte, Bitcoin (BTC) merkezi bir bankacılık sistemine bağlı değildir. Ağdaki her bir düğüm özel bir varlığa ait olduğundan, tüm ağ, defterin doğruluğunu korumaktan sorumludur. Başka bir kişiye bir bitcoin (veya bir bitcoin’in bir kısmını) gönderdiğinizde, tüm ağ yer alır.

Bu sürece, Bitcoin ağının en önemli özelliklerinden biri olan Adem’i merkeziyetçilik denir. Bitcoin ağını tek bir kurum kontrol etmez. Protokol, bir grup gönüllü kodlayıcı tarafından sürdürülür ve dünyanın dört bir yanındaki özel bilgisayarlardan oluşan açık bir ağ tarafından yürütülür.

Bu ağda merkezi bir doğrulayıcı olmadığından, kullanıcıların başkalarına bitcoin gönderirken kendilerini tanıtmalarına gerek yoktur. Bir gönderen bir işlem başlattığında, protokol gönderenin gerekli bitcoin’e ve bunları gönderme yetkisine sahip olduğunu doğrulamak için önceki tüm işlemleri kontrol eder. Başka bir deyişle, bitcoin kullanıcıları teorik olarak yarı anonimlik içinde çalışırlar ve ağ kendi kendini denetleyerek kötü aktörlerin ödüllendirilememesini sağlar.

Bitcoin Sözde Anonimdir

Bitcoin aynı zamanda sözde anonimdir. Uygulamada, her kullanıcı, işlemleri izlemek için kullanılabilen cüzdanının adresi ile tanımlanır. Güvenlik birimleri, gerektiğinde kullanıcıları tanımlamak için yöntemler de geliştirmiştir. Çoğu borsanın, bitcoin satın almalarına veya satmalarına izin verilmeden önce müşterileri üzerinde kimlik kontrolleri yapması kanunen zorunludur. Bu, borsada atanan bir cüzdan adresinin büyük olasılıkla belirli bir kullanıcıya bağlı olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, kripto para cüzdanları borsalar veya diğer çevrimiçi hizmetlerle sınırlı değildir ve anonim bir kullanıcı tarafından tek bir bilgisayarda oluşturulan bir cüzdanın izlenmesi oldukça zordur. Ayrıca, ağdaki her işlem tamamen şeffaftır. Nihayetinde, yapılam bir bitcoin işleminin izini sürmek zordur, ancak imkansız değildir ve bitcoin’in “anonimliğini” tanımlayan herhangi bir ifade yanlıştır.

Ağ şeffaf olduğundan, belirli bir işlemin ilerlemesi herkes tarafından görülebilir. Bu işlem onaylandıktan sonra geri alınamaz. Bu, bitcoin ağındaki herhangi bir işlemin değiştirilemeyeceği anlamına gelir ve bu da onu bilgisayar korsanlarına karşı korunur hale getirir. Çoğu Bitcoin hacklemesi, hackerların Bitcoin protokolünün kendisini etkilemek yerine bitcoin biriktirme anahtarlarını çalmasıyla cüzdan seviyesinde gerçekleşir.

Bitcoin’in merkez bankalarına olan ihtiyacı ortadan kaldıran bir başka özelliği de arzının temel algoritma tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmesidir. İtibari para birimleriyle (dolar, euro, yen, vb.), Merkez bankaları istedikleri kadar para birimi çıkarabilir ve bir para biriminin değerini diğerlerine göre değiştirmeye çalışabilir.

Piyasadaki Bitcoin Miktari Nedir?

Bitcoin sınırsız değildir, maksimum 21 milyona ulaşacaktır. Bu, Bitcoin’i bir varlık olarak daha çekici kılar: teoride, talep artarsa ve arz aynı kalırsa, değer artacaktır. Her dört yılda bir, madencilerin ağda kazanabilecekleri bitcoin miktarı yarı yarıya azalacak ve potansiyel olarak varlığın fiyatını artıracak. Böyle bir olaya Bitcoin Halving denir (en sonuncusu Mayıs 2020’de gerçekleşti).