Gangl Borászat

Web Name: Gangl Borászat

WebSite: http://www.ganglbor.hu

ID:344273

Keywords:

Gangl,Bor,szat

Description:


GANGL BORÁSZAT

"A mi barátaink tudják, melyik a jó bor! Meg is érkeznek, amint kibontunk egyet"

A Soproni borvidék egyediségét nem a sajátos terroir adja, hanem az olyan érdekességek is miszerint az egykori szőlősgazdák az ültetvényeikben babot is termesztettek, hiszen a bab jótékony hatással bírt a szőlőültetvényekre. A gazdákra ezért is ragadt rá a "Bohnenzüchter" (babtermelő) kifejezés, mely a mai napig fennmaradt a helyi német nyelvjárásban használt "Poncichter" elnevezésként.

Soproni borvidék

A soproni borvidék az ország egyik legősibb bortermő területe. Szőlőmag-leletek bizonyítják, hogy már a kelták is foglalkoztak itt szőlőműveléssel, a borkészítés Sopron környékén töretlenül folyik azóta is. Egy időben szinte mindenkinek volt szőlője és pincéje és minden gazda saját borkimérési joggal rendelkezett. A ház előtt rúdra függesztett friss fenyőág jelezte, ha újbort, szalmaköteg, ha óbort mértek. Piros, illetve fehér szalaggal adták tudtul, hogy vörös- vagy fehérbort árul a gazda. Ez a kedves szokás újraéledőben van Sopron utcáin.
A Fertő tó vidékén már a neolit korban is éltek emberek. Időszámításunk előtt 300 évvel alapíthatták a kelták Scarbant várost, amit a rómaiak Scarabantiának hívtak, mi pedig Sopronként ismerünk. Fontos kereskedőváros volt, itt vezetett a rómaiak híres borostyán útja.
Mátyás király 1446-ban aranybullában Sopront saját s idegenek áruinak kereskedelmi központjává teszi. A kimérési jogot a termelők némi korlátozással szabadon gyakorolták: máshonnan bort hozni nem volt szabad a XVIII. században. Akkoriban Ruszt-Sopron-Pozsonyi borvidékként volt ismert ez a vidék. Ruszton még aszút is készítettek a kiemelkedő években főleg furmintból.
A XIX. század elején napóleoni csapatok foglalták el Sopront. Ebből az időből ered a kékfrankos fajta neve is a franciák kék színű pénze után. A század végéig a fehérbor készítés volt az uralkodó, vörösborszőlő-fajták a filoxéravész után terjedtek el. A borvidékre jellemző a fej tőke művelésmód soproni szálvesszős metszésmóddal. Fő jellegzetessége, hogy a termőcsapot egy vendégkaróhoz kötik és a végét a földbe dugják, mint egy fejbujtást. Gyakori volt még a magas combművelés is.

GANGL CSALÁDI BORÁSZAT

9400 Sopron, Lehár Ferenc u. 58.

+36 20/4485808, +36 20/9315980

ganglbor@gmail.com

Facebook

GANGL WINERY

Gangl Winery H-9400 Sopron, Lehár Ferenc u. 58.,+36-20/4485808

TAGS:Gangl Bor szat

<<< Thank you for your visit >>>

Websites to related :
Borkóstoló, rendezvény és sz

  Virtuálisséta!Pályázati információk Toggle main menu visibilityA borházSzállásRendezvényházSzolgáltatásokPincefaluKapcsolatBorkóstoló

Helli pincészet | Borászat | E

   H-Szo: 09:00 - 19:00 Vasárnap: 09:00 - 13:00 HelliPince.hu Kezdőlap Rólunk Eredményeink Kapcsolat Nyitva tartá

www.halasibor.hu

  www.halasibor.hu Ez a domain a Rackhost-nál került regisztrálásra.
Azért látja ezt az

Csanádi Pincészet Szõlészeti

   Fõoldal Magunkról Boraink Elérhetõségek Képek Kedves Borkedvelõ!Üdvözöljük a Csanádi Pincészet honlapján!A pincésze

I like my Job &#8211; Die Jobbö

   Jobs Alle Jobs (58) Frequenzzähler

AK TÁBOR &#8211; Létáme s Vá

  Přejít k obsahuAK TÁBORAktuálněInfo
pro pilotyVyhlídkové letyLetecká školaKontaktyAktuálněInfo
pro pilotyVyhlídkové letyLetecká škola

HEM - pHformula - Enbart tillgä

  CookiesVår webbplats använder cookies för att göra navigeringen så funktionell som möjligt, och för att föra statistik om användningen.
Klic

Tree Service & Tree Care - Arbor

   Leaf & Limb About Us Our Services Articles Free Quote 919-787-9551 Menu Tree Service & Tree Care - Arborists in Raleigh, Cary, Durha

Cral San Carlo Borromeo - HOME

  334 3854894Questo indirizzo email è protetto dagli spambots.È necessario abilitare JavaScript per vederlo.HOMENEWS/EVENTIAREA SOCI/MODULISTICAISCRIZ

Go Woodlawn &#8211; Woodlawn Nei

  .hero-area{display:block;}.social-share-bar{display:none;}.page-banner h1, .page-banner-text{display:block;}.content{padding-top:0px;padding-bottom:0p

ads

Hot Websites