Vi vill bli fler som inte skräpar ner

Har du också sett engångsmuggar, fimpar och plastpåsar ligga och skräpa på marken? Skräpet finns överallt omkring oss, och fastän det är olagligt att skräpa ner i Sverige hittar vi skräp i havet, på höga bergstoppar och alla ställen där emellan.

Och det blir lätt att man gör som alla andra. En plats som redan är skräpig riskerar alltså att bli ännu skräpigare. Därför behöver vi bli fler som inte skräpar ner!

Håll Sverige Rent är en ideell organisation som arbetar med just det, att få fler människor att inte skräpa ner. Vi vet att det går att stoppa skräpet, om vi gör det tillsammans!

Var med när hela Sverige plockar skräp!

Nedräkningen har börjat! Den 17 september 2022 är det äntligen dags för Håll Sverige Rent-dagen igen.

Då samlar vi hela Sverige, norr till söder, gammal som ung och plockar allt skräp vi ser.

Tillsammans är vi en rörelse som tröttnat på skräpet och tar saken i egna händer – bokstavligen! 

Var med du också! Anmäl dig idag och var med och gör skillnad tillsammans med oss den 17 september.

Anmäl dig!

Aktuellt

Onödig plast? Nej tack!

Stör du dig också på all onödig plast som finns överallt i vardagen? Skriv under och bli ett av namnen vi lämnar över till nästa miljöminister.

Skriv under här »

Håll Sverige Rent-dagen

17 september är det dags för Håll Sverige Rent-dagen! Då samlar vi hela Sverige, norr till söder, gammal som ung och plockar allt skräp vi ser.

Anmäl dig här »

Havsalliansen

Havsalliansen är Håll Sverige Rents nätverk för företag som tillsammans jobbar för en cirkulär plastekonomi. Läs mer om hur ni kan starta er resa redan idag!

Till Havsalliansen »

Skräp & Trygghet

Vi släpper nu rapporten ”Skräp & Trygghet” - En rapport om nedskräpning ur ett trygghetsperspektiv.

Läs mer »

Statistik om skräp

Nyfiken på hur mycket skräp som finns i naturområden, städer eller parker? På vår nya statistiksida kan du själv ta fram siffror från våra skräpmätningar.

Till statistik om skräp »

Skräpmanifest

Inför valet har vi samlat 25 skarpa förslag på hur vi kan minska skräpet i Sverige.

Läs mer »

Gå med i Håll Sverige Rent!

Genom att gå med i Håll Sverige Rent tar du saken i egna händer – bokstavligen! Det kan handla om att gå ut och plocka skräp. Eller att påverka makthavare när det behövs. Vi ser till att alltid hålla dig uppdaterad!

Jag vill gå med!

Material och verktyg

För skolor och förskolor

Håll Sverige Rent har tillsammans med lärare och elever, utvecklat startklara, idérika verktyg som gör det enkelt att få in hållbar utveckling på schemat, oavsett ämne. 

Till Hållbarhet på schemat »

För kommuner

Verktyg och vägledning för dig som jobbar med nedskräpning på en kommun. Läs mer om vårt nätverk Håll Sverige Rent-kommun och våra metoder för att mäta skräp för att minska nedskräpning.

Verktyg och vägledning för kommuner »

För företag

En tuff arbetsuppgift blir så mycket enklare om man gör den ihop. Därför vill vi på Håll Sverige Rent samla Sveriges alla företag för att tillsammans göra en gemensam och kraftfull insats mot skräpet.

Läs mer om Företag mot skräp »

Frågor och svar

Undrar du varför folk skräpar ner? Eller om man kan slänga bananskal i naturen? Hitta svar på vanliga frågor eller ställ en egen i vårt frågeforum. Där svarar vi även på frågor kring våra skräpplockarkampanjer!

Till vårt frågeforum

Lär dig mer om skräp

Skräp i havet

Plast är det absolut vanligaste skräpet i havet och det mesta av flödet plast kommer från nedskräpning på land.

Läs mer om skräp i våra hav »

Skräp i naturen

Skräp i naturen förstör inte bara naturupplevelsen utan är också en direkt fara för djuren som lever där.

Läs mer om skräp i naturen »

Skräp i staden

Fimpar är det absolut vanligaste skräpet i våra städer. Men vi hittar också mycket skräp från det vi äter och dricker på språng.

Läs mer om skräp i staden »

Karriär på Håll Sverige Rent

Längtar du efter en arbetsplats där du får arbeta med engagemang, kunskap och bolla med kollegor varje dag? Läs mer om hur det är att arbeta hos oss på vår karriärsida! Där hittar du även våra lediga jobb.

Till karriärsidan

Tack till Postkodlotteriet!

Tack vare finansiering från Svenska Postkodlotteriet kommer vi tillsammans med Sveriges Stadsmissioner genomföra det gemensamma drömprojektet ”Tryggt och snyggt i mina kvarter”!

Läs mer