Nieuwe podcast online

Een nieuwe podcast over groene zorg. Dit keer over de mogelijkheden en kansen van meerdaagse natuurtochten. In hulpverlening ook wel bekend onder de naam ‘wilderness therapy’. In de afgelopen jaren heb ik meerdere mooie tochten mogen maken. In deze podcast deel ik iets van de ervaringen die ik daarbij heb opgedaan.

Wandelend de lockdown door!

In deze tijd van beperkingen en maatregelen kan er heel veel niet. Gelukkig kunnen we wel de natuur in, zo vaak en zoveel als we willen. En wat kan de winter prachtig zijn! Wij gaan vol enthousiasme naar buiten om te wandelen, dieren te spotten of zelfs te kamperen. Graag delen we dit enthousiasme met anderen en daarom hebben we een gidsje gemaakt om mee te nemen als je op pad gaat. Het is gedrukt op ‘formaat jaszak’ en kan dus makkelijk mee. Het staat vol met kleine oefeningen en inspiratie voor tijdens een wandeling, met als thema: ‘verbondenheid’. Wil je het graag ontvangen? Stuur een mailtje met je adresgegevens naar: info@lerendepraktijk.nl en wij sturen het naar je op. Wij horen vervolgens graag wat jij buiten hebt beleefd en wat je van onze wandelgids vond!

Podcast over groene zorg en veerkracht.

In een aantal podcasts wil ik meer delen over groene zorg. Luister hier de eerste, het is even wachten op de volgend, maar die komt eraan!

Heerlijk die winter!

Wat valt er buiten veel te genieten. Op de slee of de schaatsen. Zo mooi wit en koud maken we het niet ieder jaar mee. Georganiseerde activiteiten liggen vanuit Buitenpraktijken voorlopig nog even stil i.v.m. de corona-maatregelen. Gelukkig is er genoeg te beleven en genieten voor iedereen die naar buiten kan.

Herten spotten en paddenstoelen determineren!

Kijk ook eens op: http://www.allesoverpaddenstoelen.nl

Herfstwandelingen

De herfst is begonnen. Een prachtig en kleurrijk seizoen. Zo zag ik gisteren in het bos dit mooie exemplaar van de roodgerande houtzwam. Ooit vrij zeldzaam, maar inmiddels veel voorkomend in ons land.

Nu te vinden: Hazelnoten

Bijna overal in Nederland kom je de Hazelaar tegen. Deze struik uit de Berkenfamilie is misschien wel het meest bekend doordat de pollen vaak al vroeg in het jaar door de lucht kunnen vliegen. Zeker bij een warme winter kan de ontwikkeling van de katjes snel gaan. Wat dat betreft is een winter met een stevige vorstperiode fijn voor mensen met hooikoortsklachten. Van die pollen die door de lucht vliegen komt een klein deel terecht op de stempels van de vrouwelijke bloemen. En daar kunnen we nu de vruchten van plukken. Als je goed kijkt zie bij her en der in Hazelaars de hazelnoten hangen, vaak nog in een prachtige krans van schutblaadjes. Mooi om te zien en lekker om een hazelnootje te eten. Als je er veel hebt zou je zelfs hazelnotenpasta kunnen maken. Hier vind je een suikervrij recept voor zelfgemaakte hazelnotenpasta. In Nederland zie ik overigens weinig mensen die de hazelnoten plukken. Voor veel dieren is het echter een belangrijke voedselbron om de winter door te komen.

Een reactie plaatsen

Heide in bloei

Afgelopen zondag kon ik er tijdens het mountainbiken van genieten, de heide staat in bloei! Heide is een echte pionier die bezit neemt van kale zandgronden. Omdat de heideplanten de bodem verrijken is een heideveld normaal gesproken van tijdelijke aard. Als we (op dezelfde plekken) van de heide willen blijven genieten is beheer nodig. Bijvoorbeeld met schapen die opschietende boompjes en grassen opeten. Zonder beheer zou er een boslandschap ontstaan. Op zich niks mis mee, maar we genieten nou eenmaal graag van dit mooie cultuurlandschap.
Momenteel ontstaat er echter een ander probleem. De veelbesproken ‘stikstofcrisis’ heeft ook hier zijn impact. Door de hoeveelheden stikstof die neerdalen verliest de heide zijn natuurlijk voorsprong op de grassen. Die voorsprong is trouwens een mooi voorbeeld van de wederkerige relaties die overal in de natuur te zien zijn. Heide ontvangt stikstof van een bepaald soort schimmel (mycorhizza) die met zijn draden in en om de cellen van de heidewortels groeit. De heideplant vormt voedingsstoffen en geeft hiervan op zijn beurt aan de schimmel. Een mooie balans van geven en ontvangen.
Het gevolg van de overdaad aan stikstof en daarmee het verlies van deze natuurlijke voorsprong van de heide is helaas duidelijk zichtbaar, veel heidegebieden ‘vergrassen’ in een rap tempo. Zie ook: https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/wat-doet-stikstof-met-de-heide-kampina
Hopelijk kunnen we het tij nog keren, zodat we nog lang kunnen genieten van onze mooie heidevelden!

Een reactie plaatsen

Bramen plukken!

De bramen zijn dit jaar al vroeg rijp. Ook met kinderen is bramen plukken een leuke activiteit. En daarna met elkaar bramen-jam maken, of andere lekkere dingen! Je kan ze natuurlijk ook zo opeten. Als je ze niet kookt pluk je beter boven de 1,25. Dan weet je zeker dat er geen vossen of honden op geplast hebben. Om eventuele wormpjes eruit te halen kan je ze 20 minuutjes in een bak gezouten water leggen en daarna goed naspoelen.

Recept voor bramenjam:
– 500g bramen/fruit
– sap van 1 citroen
– twee eetlepels honing
– 2 gram agar agar
Doe de bramen met het citroensap en de honing in een pan. Kook de bramen tot jam, voeg halverwege de agar agar toe, zodat het geheel wat gaat verdikken.
Kook ondertussen lege jampotjes uit en giet de bramenjam hierin. Keer de potjes om en laat ze op z’n kop afkoelen.

Een reactie plaatsen

Aangepast aanbod runningtherapie

Misschien is het je al opgevallen hoeveel mensen er in deze tijd gaan sporten, om een gezonde balans te houden met al het binnen zijn.
Wellicht wil je wel hardlopen, maar is het lastig om de eerste stappen te zetten. Runningtherapie kan helpend zijn. Als gevolg van de corona-crisis is de start van een groep niet doorgegaan. Per heden ga ik echter starten met het aanbieden van Individuele Runningtherapie. Grote voordeel van de huidige crisis: Je zit niet vast aan groepstijden, ik ben flexibeler dan ooit en kom 6 weken lang 1x per week bij je langs om er even op uit te gaan!

Uiteraard houden we ons aan de maatregelen. Alleen lopen als we geen griepverschijnselen hebben, 1,5 meter afstand onderling en tot anderen en we lopen op rustige plekken.

Aanmelden kan met een mailtje naar info@lerendepraktijk.nl
Of via het aanmeldformulier op de website. Je krijgt een online intake waarin we kennismaken.