Crowdfunding in Nederland

In Nederland ontdekken steeds meer ondernemers de voordelen van crowdfunding. Het kan een zeer voordelige optie zijn om geld op te halen voor je onderneming. Op het internet bestaan talloze websites waarbij je jouw idee kunt plaatsen. Natuurlijk moet je daar ook bijzetten wat je planning op de lange termijn is en hoe veel geld je nodig denkt te hebben.

In Nederland is crowdfunding in 2011 pas echt geïntroduceerd. Dat is relatief laat. In andere landen, en met name in de Verenigde Staten, wordt crowdfunding al veel langer toegepast om kleine ondernemingen en veelbelovende projecten te ondersteunen. Gelukkig heeft crowdfunding zich in Nederland erg snel doorontwikkeld. Dat zegt eigenlijk wel genoeg over de potentie van deze manier van financieren. De bedragen die worden opgehaald via crowdfunding worden elk jaar hoger. In de afgelopen jaren lopen die bedragen al in de honderden miljoenen euro’s.

In deze afbeelding hiernaast tref je het totaalbedrag aan investeringen (in miljoenen) per jaar in Nederland. Daarbij is af te lezen dat er in 2017 maar liefst 223 miljoen euro werd geïnvesteerd in crowdfundingprojecten. In 2012 lag dit aantal nog op een totaal van 14 miljoen euro, een stijging van bijna 1500% in 5 jaar tijd.

Een alternatief voor andere financieringsvormen
Crowdfunding is tot nu toe een succes gebleken. De snelle groei laat zien dat er genoeg interesse is bij particulieren om ondernemers financieel te ondersteunen. Toch heeft crowdfunding slechts een marktaandeel van minder dan één procent van het totaal. Veel bedrijven kiezen nog steeds voor andere financieringsvormen. Dat zijn bijvoorbeeld leningen via de bank of aanspreken van de spaarrekening. Ook wordt er vaak een beroep gedaan op familie en vrienden om geld te investeren. Vooral ouders willen nog weleens een leuk bedrag investeren. Dat is eigenlijk een soort traditionele vorm van crowdfunding. Hoewel het hierbij natuurlijk om bekende particulieren gaat en bij online crowdfunding probeer je geld binnen te halen van onbekende particulieren.

Financiële ondersteuning voor ondernemers
Startende ondernemers zijn vaak op zoek naar financiële ondersteuning. Door geld te investeren hebben ze de mogelijkheid om je bedrijf naar het volgende niveau te tillen. Een beetje startkapitaal kan wonderen doen voor je bedrijf. Het probleem is dat traditionele methodes vaak veel geld kosten. Een lening bij de bank kost geld en je bedrijf moet vaak aan veel eisen voldoen. Soms zijn de voorwaarden van een lening zo slecht dat het eigenlijk weinig zin heeft om hem af te sluiten. En dat is als de bank al akkoord gaat om je een lening te verschaffen. Veel ondernemers hebben van meerdere banken al te horen gekregen dat een lening niet mogelijk is. En dat is jammer, want als je een goed idee hebt dan is het zeker mogelijk om je bedrijf rendabel te maken.

Redenen voor een kapitaalinjectie
Wat extra kapitaal kan wonderen doen voor een startende onderneming of een bedrijf dat al enige tijd actief is. Gerichte investeringen kunnen ertoe leiden dat je bedrijf veel snel gaat groeien. Daarnaast besteden veel ondernemers het geld van de lening om hun kantoorruimte in te richten, de benodigde materialen, computers en machines aan te schaffen of om personeel met bewezen expertise aan te stellen.

Voor wie is crowdfunding geschikt?

Eigenlijk is het voor iedereen die denkt een goed idee voor een onderneming te hebben maar niet de beschikking heeft over genoeg geld om alles op te zetten. In Nederland zijn het vooral mkb bedrijven die proberen om gefinancierd te worden via crowdfunding.

Wie investeert geld bij crowdfunding?

Eigenlijk kan iedereen geld investeren via crowdfunding. In plaats van bedrijven en banken probeer je kapitaal op te halen bij particulieren. Online zijn er meer dan genoeg platformen waarop je jouw idee kunt plaatsen. Als geïnteresseerden jouw idee zien zitten kunnen ze ervoor kiezen om geldschieter te worden. Daarbij is het ook niet nodig om één investeerder te hebben. Bij veel crowdfunding projecten komt het geld van verschillende particulieren. Dat kunnen zelfs erg kleine bedragen zijn van bijvoorbeeld 10 euro. Al deze kleine bedragen kunnen bij elkaar opgeteld een grote smak geld zijn. Elke investeerder kan voor zichzelf bepalen hoeveel geld er in een bepaald project gestoken gaat worden.

Platformen vergelijken

Crowdfunding bestaat dus pas sinds 2011. Gelukkig is het concept in Nederland in een hoog tempo geprofessionaliseerd. Online crowdfunding websites zijn veel overzichtelijker geworden. Daardoor hebben aanvragen een meer uniform karakter. Daarom is het voor potentiële investeerders veel makkelijker om in te schatten wat de kansen van een bedrijf zijn. Ook is het voor mensen die geld op willen halen veel duidelijker geworden welke gegevens er verschaft moeten worden om in aanmerking te komen voor crowdfunding. Natuurlijk is een goed praatje en een mooi verhaal nog steeds belangrijk bij crowdfunding. Particulieren proberen immers een inschatting te maken of jouw project of bedrijf het waard is om in te investeren. Tegenwoordig spelen cijfers wel steeds meer een rol. Welke gegevens je precies moet verschaffen verschilt per platform. Daarom worden hier de drie grootste crowdfunding websites van Nederland beschreven.

1. Funding Circle

Bij Funding Circle wordt jaarlijks het meeste geld opgehaald. Als startende ondernemer die financiële ondersteuning kan gebruiken is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen op de website van de Funding Circle. De website is erg flexibel en zowel ondernemers als investeerders hebben meerdere mogelijkheden om de financiering op te zetten. Een groot voordeel van de Funding Circle is dat je via dit platform snel en eenvoudig in contact kunt komen met investeerders. Er zitten weinig barrières tussen zodat je vrij en direct met elkaar kunt overleggen. Dat kan het tot stand komen van een investering versnellen en het hele proces verloopt bij veel bedrijven erg soepel.

> lees meer over Funding Circle 4,7/5,0

2. Knab

Veel ondernemers denken dat ze moeten kiezen tussen een bank of crowdfunding. Normaal gesproken is dat ook het geval. Het platform Knab heeft het echter voor elkaar gekregen om deze twee opties met elkaar te combineren. Daarbij proberen ze natuurlijk ook om alle voordelen van beide mogelijkheden beschikbaar te maken voor een onderneming. Dat is voor een groot deel erg goed gelukt. Je wordt via Knab gefinancierd door particulieren. Het platform is echter gekoppeld aan de Aegon Bank. Daardoor heb je meer zekerheden maar ook meer vereisten als je via Knab investeerders gaat zoeken. Als je voldoende investeerders weet te overtuigen dan zal Knab in veel gevallen ook een bijdrage doen. Het leuke is dat dit platform ook professionele ondersteuning en begeleiding geeft. Ze proberen op die manier om van een onderneming of project een succes te maken.

> lees meer over Knab

3. Oneplanetcrowd


Oneplanetcrowd is geschikt voor ondernemingen en projecten met een specifiek doel. Je kunt hier als ondernemer of starter alleen terecht als jouw bedrijf of project een positieve impact gaat hebben op het milieu of de maatschappij. Voor veel ondernemingen zal dit platform dus niet geschikt zijn. Oneplanetcrowd kan wel de beste optie zijn voor bedrijven die daadwerkelijk een positieve toevoeging aan de wereld willen doen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan ontwikkelingen voor duurzame energie, de bescherming van de natuur of het helpen van mensen die in een lastige situatie zitten.

> lees meer over Oneplanetcrowd

Wat je moet doen om crowdfunding te krijgen

Ook particulieren die geld te besteden hebben gaan natuurlijk niet lukraak hun kapitaal in bedrijven steken. Je zult best wat werk moeten verrichten om een goede campagne op te zetten. Per crowdfunding platform worden verschillende eisen gesteld. Uiteraard zitten er ook veel overeenkomsten tussen de websites. In de eerste plaats moet jouw idee natuurlijk goed zijn. Daarbovenop moet je alles helder kunnen verwoorden. Je bedrijfsopzet of potentieel project moet al behoorlijk gedetailleerd uitgewerkt zijn. Het is namelijk onwaarschijnlijk dat particulieren geld gaan investeren in een leuk maar vaag idee. Helemaal omdat ze jou natuurlijk helemaal niet kennen.

1. Het overleggen van cijfers

Investeerders willen er zeker van zijn dat jij hen terug kunt betalen. En dat niet alleen, het crowdfunding platform zelf moet ook aan de reputatie denken. Als er veel misgaat met terugbetalingen dan wordt een platform in een kwaad daglicht gesteld. Zonder duidelijke cijfers is het uiterst lastig om financiers te vinden. Je moet dus weten hoeveel geld je precies nodig denkt te hebben om je project een kans te geven. Daarnaast moet je een inschatting kunnen maken over de verwachte omzet en de winst. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je ongeveer weet hoe lang het zal duren voor je de leningen terug kunt betalen.

2. Kies het juiste platform uit

Het totaalbedrag dat je kunt vragen is afhankelijk van het platform. Sommigen richten zich vooral op kleine investeringen voor mkb bedrijven. Andere platformen verwelkomen ook ondernemers die een grote lening willen aangaan. In veel gevallen zal het bedrag dat je kunt lenen via crowdfunding tussen de 5.000 en een paar honderdduizend euro liggen. Ook is de branche waarin je werkt bij sommige crowdfunding websites van belang. Probeer een platform te vinden dat aansluit bij jouw bedrijf of project. Je hebt dan veel meer kans dat er ook investeerders naar jouw idee kijken die daadwerkelijk interesse hebben in wat jij doet.

3. Je enthousiasme en persoonlijkheid spelen ook een rol

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je investeerders enthousiast weet te maken voor jouw idee. Daarbij is presentatie van cruciaal belang. Ook straalt jouw enthousiasme af op je bedrijf of project. Een duidelijk verhaal is daarom belangrijk. Het helpt daarbij altijd om een vlotte babbel te hebben. Probeer echter te veel als een verkoper over te komen. Het idee is immers nog altijd het belangrijkste.

Waarom is Crowdfunding beste optie?

Crowdfunding geeft ondernemers nieuwe mogelijkheden om geld in te zamelen voor hun bedrijf of project. Vooral starters kunnen profiteren van de opties die crowdfunding te bieden heeft. Er zijn voldoende redenen te bedenken waarom deze manier van financiering aanvragen de beste optie is. In de eerste plaats kan het de goedkoopste mogelijkheid zijn om een mooi bedrag binnen te halen. Verder ben je minder afhankelijk van specifieke eisen omdat particulieren voor zichzelf bepalen of ze geld willen investeren of niet. In het verleden was het vooral voor starters erg moeilijk om een bedrijfslening bij een bedrijf te krijgen.

1. De BKR toetsing kan roet in het eten gooien

Voordat een bank akkoord gaat met een lening worden er vaak meerdere controles uitgevoerd. Gelukkig zijn die voor een bedrijf in een aantal situaties minder streng dan voor een persoonlijke lening. Een voorbeeld daarvan is de BKR toetsing. BKR staat voor Bureau Kredietregistratie en bij deze organisatie worden lening en financiële verplichtingen bijgehouden. Bij een BKR toetsing wordt er gekeken of iemand een negatieve registratie heeft. Als je een persoonlijke lening wilt afsluiten kan in sommige gevallen een abonnement voor een mobiele telefoon er al toe leiden dat je geen lening krijgt. Gelukkig is deze BKR toetsing voor bedrijven minder streng. Toch zijn er een aantal andere voorwaarden waar je aan moet voldoen voor de bank je een lening zal verstrekken. Deze hebben met name te maken met de financiële gegevens van je bedrijf.

2. Je jaarcijfers en de plannen van je bedrijf

Banken en de meeste andere kredietverstrekkers willen graag weten wat de kans is dat jij met je bedrijf het geld van een lening terug kunt betalen. Daarom willen ze graag weten hoe het financiële plaatje van het bedrijf er uitziet. Banken zijn vaak wel bereid om ondernemingen die een aantal jaren actief zijn financieel te ondersteunen. Bedrijven die net beginnen hebben het vaak een stuk moeilijker om aan investeerders te komen. Dat komt mede omdat de toekomst van een onderneming die net is opgericht moeilijk te voorspellen is. Daarbovenop heb je als startende onderneming natuurlijk nog geen gedetailleerde gegevens over je jaarcijfers en dergelijke.

3. De eisen van de meeste banken

Banken willen de zekerheid hebben dat ze het geld dat ze geïnvesteerd hebben terugkrijgen. Daarom willen ze de jaarcijfers van een bedrijf zien. Daarom vragen ze ondernemingen vaak naar hun jaaromzet voor ze een lening verstrekken. Over het algemeen is de jaaromzet een goede indicatie van de kans dat een bedrijf de lening terug kan betalen. Voor startende ondernemingen is dat echter anders. Gelukkig zijn de banken tegenwoordig wel ietsje flexibeler geworden. Toch willen ze vaak graag een jaaromzet zien van rond de 50.000 euro. Daarbij is de winst natuurlijk ook van belang. De winst die je moet maken om in aanmerking te komen voor een lening ligt rond de 30.000 euro.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws

Al meer dan 50 miljoen geïnvesteerd in duurzame projectenCrowdfunding is dé nieuwe manier van bedrijfsleningen aanvragenEnorme toename van het aantal leningen via crowdfunding

Zoeken