Chili Con Carne

De achtergrond van Chili con carne

Je kent het wel; het recept doorgaans met gehakt en bruine bonen. Niet heel moeilijk om te maken, een heerlijke maaltijd die je voorschotelt in net wat meer dan een half uurtje. Een betaalbare maaltijd waar je een hele gevulde maag van krijgt. Chili con carne dus. Maar wat is hier eigenlijk de achtergrond van? Chili con carne heeft namelijk een hele geschiedenis, dat zal je wellicht al hebben bedacht. Het gerecht dat wij in Nederland maken, is dat wel het officiële en oorspronkelijke recept? Waar het precies vandaan komt en wat het precies is, dat weet niet iedereen. Wil jij het wel weten? Lees dan vooral even verder!

Waar het allemaal begon…

Hier wordt nog redelijk over getwist. Mexicanen beweren dat het van hen komt en mensen uit Texas beweren dat zij het hebben bedacht. Wat wel duidelijk is, is dat chili con carne uit de 19e eeuw komt. Het komt van de cowboys uit het Wilde Westen, waar zij van de ene kant van Amerika trokken naar de andere kant, op zoek naar geluk. Zij namen namelijk gedroogd vlees, vet en pepers mee om onderweg een snelle, makkelijke en voedzame maaltijd te kunnen koken. Dit was in eerste instantie niet altijd gehakt; iets wat er nu eigenlijk wel altijd in zit. Het was toen soms nog buffelvlees of iets dergelijks, zolang ze het maar makkelijk mee konden nemen.

Doordat ze vroeger ook andere soorten vlees gebruikten dan alleen gehakt, moest dit gerecht vaak lang op het vuur staan. Ze gebruikten namelijk soms ook buffelvlees of iets dergelijks, dat duurt veel langer voordat het gaar is. Daardoor is chili con carne eigenlijk een stoofgerecht geworden, je moet er namelijk wel wat geduld voor hebben en het is niet binnen een kwartiertje op tafel. Een ander gegeven van de chili con carne is dat er bonen in zitten. In Nederland wordt er vaak gekozen voor bruine bonen, maar je kan het ook zeker maken met rode bonen of kievitsbonen. Daarnaast zitten er vak ook tomaten in verwerkt!

Chili Sin Carne – Vegatarisch recept
Mexicaanse Chili Con Carne
Chili Con Carne met rijst en mais
Chili Con Carne volgens traditioneel recept
Chili Con Carne Jamie Oliver
Magere Chili Con Carne
Burrito’s met Chili Con Carne
Chili Con Carne met knoflookbrood
Chili Con Carne met nacho’s
Chili Con Carne met kidney en witte bonen
Chili Con Carne met kokosmelk op Indonesische wijze
Chili Con Carne met gehaktballen Indiaas gerecht

Chili Con Carne met kip, bonen en tomaatjes
Vegan Chili Sin Carne

Chili con carne met gehaktballen
Chili Burger

Chili Con carne met Pompoen en zoete aardappelen
Vegan Chili Sin Carne met vega gehakt

Chili sin carne met paddenstoelen
Chili con carne met zoete aardappel en draadjesvlees

Smaakmakers

De smaakmakers in chili cor carne zijn over het algemeen dat je begint met een teentje knoflook. Daar hoort dan natuurlijk ook een ui bij, maar ook komijn. Vaak wordt er verder nog geëxperimenteerd met welke kruiden er worden gebruikt. Je kan het namelijk zelf zo pittig maken als jij wil door chilipoeder of een chilipepertje te gebruiken. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een pakje met chili con carne kruiden te gebruiken om te zorgen dat jouw gerecht sowieso goed op smaak is. Nadeel hiervan is dat er vaak veel zout in zit en dat je het zelf veel beter op smaak kan brengen. Zo kan je er zelf echt voor zorgen dat het een smaakexplosie wordt.

Bonenkwestie

Zoals hierboven beschreven kan je allemaal verschillende bonen gebruiken. De meeste Nederlanders gebruiken bruine bonen als ze chili con carne maken, maar wat is eigenlijk correct? Eigenlijk kan je elke soort boon gebruiken voor dit recept. Er wordt aangeraden om dus vooral ook verschillende bonen uit te proberen zodat je er achter komt wat je zelf het lekkerst vindt. Zo kan je natuurlijk ook een mix van bonen gebruiken, dat geeft wellicht meerdere structuren en bites. Dat kan erg lekker zijn, maar smaken verschillen.

Dat je nu eigenlijk elke soort boon kan gebruiken komt er door dat het vroeger ook geen standaard recept was en dat je ook kon kiezen welke bonen je zou gebruiken. Het lag er immers aan wat je op dat moment bij je had of in huis had om te maken. Wel is het over het algemeen bekend dat ze waarschijnlijk vroeger eerder de witte boon hebben gebruikt dan de bruine boon. Maar uiteraard is het een smaakkwestie en kan je absoluut zelf kiezen welke jij wil gebruiken. Je zou er natuurlijk ook linzen of iets dergelijks doorheen kunnen doen, dat kan ook erg lekker zijn. Probeer het daarom zeker eens uit en kijk wat jij het lekkerst vindt. Elke smaak is verschillend dus ontdek wat jouw smaak is en creëer op die manier jouw eigen versie van chili con carne.

Chili con carne is van oorsprong een stoofpot, waarin de inwoners van het Texaanse platteland, of Mexico, dat natuurlijk aan Texas grenst, datgene toevoegden dat ze toevalligerwijs op voorraad hadden.

Omdat de meeste inwoners altijd wel bonen hadden, zijn bonen dan ook het hoofdbestanddeel van de Chili con carne.

Er wordt echter nergen voorgeschreven welke bonensoort je moet gebruiken voor een lekkere Chili con carne, en de meeste bonensoorten kunnen dan ook gebruikt worden, waarbij je je ook niet hoeft te beperken tot één soort boon.

Bij alle recepten voor Chili con carne kan je dus rustig twee verschillende, of meer, bonensoorten gebruiken, waarbij je ook weer wat meer mogelijkheden ter beschikking krijgt om twee verschillend gekleurde bonen te gebruiken.

Zo kan je bijvoorbeeld rustig bruine en witte bonen gebruiken, of rode bonen en kievitsbonen.

Verschillende soorten bonen

Als je echt een keer op de ‘exotische’ toer wilt, kan je ook rustig bonensoorten gebruiken waar je niet zo één, twee, drie aan zult denken.

Persoonlijk mag ik de Chili con carne graag klaarmaken met tuinbonen, en dan bij voorkeur de wat dikkere tuinbonen. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar zeker een keertje gaan proberen.

En enige bonen die mij wat minder lekker overkomen zijn eigenlijk de snijboon en de spercieboon.

Zelfs peultjes en doperwten kan je rustig in de Chili concarne gebruiken, en zorgen in ieder geval voor wat meer kleur, zeker als je ook wat meer gekleurde paprika’s of chilipepers gebruikt in het gerecht.

Naast de tuinboon en dergelijke, want ook dit zijn in feite bonen of peulvruchten, kan je ook rustig kapucijners gebruiken, alhoewel de smaak van de Chili con carne daarmee wel wat straffer wordt, en het gerecht wat zwaarder.

Durf in ieder geval te variëren met verschillende bonen, en ontdek welke bonensoort, of twee bonensoorten je zelf als de lekkerste boon voor de Chili con carne zult ervaren.

Wat voor vlees?

Vroeger maakte het niet zo veel uit wat voor vlees je gebruikte in de chili con carne. Van buffelvlees tot gehakt, eigenlijk kon het allemaal. Zolang je het maar op tijd op het vuur zet, waardoor het gerecht goed kan stoven en het vlees echt gaar kan worden. In veel recepten van tegenwoordig staat gehakt, maar van oorsprong zijn het dus eigenlijk stukken vlees. Hierdoor is het ook een eenpansgerecht geworden, omdat anders het vlees niet gaar zou worden. Zo kunnen de smaken goed in elkaar overlopen en krijg je echt een heerlijk gerecht. Je kan dus ook zeker gaan voor rundvlees of kippenvlees, net wat jij lekker vindt!

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om er een vegetarisch gerecht van te maken. Dat doe je door uiteraard het vlees er niet in te verwerken. Om te zorgen dat het een goed gevulde chili sin carne wordt, kan je er dan voor kiezen om er meer bonen doorheen te doen. Hiervoor wordt wel aangeraden om voor verschillende bonen te gaan zodat je nog een beetje afwisseling hebt en je niet enkel een bonenprutje aan het eten bent maar er wat extra’s van maakt.

Ga je het vlees uit de chili con carne laten? Naast extra bonen kan je dan ook voor extra vulling kiezen. Je kan er bijvoorbeeld meer groentes zoals paprika, tomaten of prei in verwerken. Net wat jij nog hebt liggen en wat jij lekker vindt. Sowieso kan je in elke chili con carne extra groentes toevoegen, dit maakt het vaak nog lekkerder en sowieso gezonder, maar is niet hoe het in eerste instantie was bedacht aangezien het dan geen makkelijk gerecht voor onderweg meer is. Maar aangezien de meeste mensen dit toch thuis maken, lijkt me dat geen enkel probleem.

Onze pittige vrienden

Recepten Overzicht

De volgende Chili Con Carne recepten hebben wij op deze website:

Burrito’s met chili con carne
Chili con carne met gehaktballen (Indiaas gerecht)
Chili con carne met kidneybonen en witte bonen
Chili con carne met kip, bonen en tomaatjes
Chili con carne met knoflookbrood
Chili con carne met kokosmelk (Indonesische recept)
Chili con carne met rijst en mais
Chili con carne traditioneel recept
Chili con carne volgens recept Jamie Oliver
Mexicaanse chili con carne
Nacho’s met chili con carne
Magere chili con carne
Chili sin carne – vegetarisch recept
Chili Con Carne Met gehaktballen v2
Chili Con Carne Burger
Chili Con carne met pompoen en Zoete aardappel
Chili Sin Carne met vega gehakt
Chili Sin Carne met Champignons
Chili Con Carne met zoete aardappel en draadjesvleesSummaryRecipe NameChili Con Carne - Traditioneel Author NamePublished On Preparation Time Cook Time Total Time Average Rating 4 Based on 20 Review(s)

Zoek een recept

Laatste Recepten »

Een echt pittige bbq organiseren: dat doe je zo

22 augustus 2022

Na het eten relaxen? Dit kun je doen

17 mei 2022

Gevulde paprika’s met chili con carne

13 januari 2021

Chili con carne met zoete aardappel en draadjesvlees

17 november 2020

Chili sin carne met paddenstoelen

17 november 2020

Chili sin carne met vegagehakt

17 november 2020

Chili con carne met pompoen en zoete aardappel

17 november 2020

Chili Con Carne Burger

17 november 2020

Bekijk ook

Recente reacties

Carmen op Chili con carne traditioneel receptPaul op Chili con carne traditioneel receptOscar op Chili con carne traditioneel receptChili Chef op Chili con carne traditioneel receptOscar op Chili con carne traditioneel recept

Alle ingredienten

1 blik bruine bonen1 blikje (400 gram) rode bonen1 blikje (400 gram) tomatenblokjes1 blikje mais1 blik kidneybonen1 blik witte bonen1 blokje runderbouillon1 chilipeper1 eetlepel olijfolie1 limoen1 paprika1 Rode paprika1 rode ui1 teentje knoflook1 Theelepel Gemalen komijn1 theelepel paprikapoeder1 ui2 blikken kidneybonen2 paprika’s2 teentjes knoflook2 uien3 paprika’s8 tortilla’s50 ml tomatenpuree400 gram rundergehakt400 gram tomatenblokjes uit een pakje500 gram gehakt500 gram gepureerde tomaten uit blik500 gram kipfiletchili con carneChili con carne met kidneybonen en witte bonenChilipeperChilipoedergeraspte kaasKaneelKomijnKomijnpoederKorianderOlieOreganoPaprikapoederSuikerTijmVerse tijmZout

De volgende Chili Con Carne recepten hebben wij op deze website

Burrito’s met chili con carneChili con carne met gehaktballen (Indiaas gerecht)Chili con carne met kidneybonen en witte bonenChili con carne met kip, bonen en tomaatjesChili con carne met knoflookbroodChili con carne met kokosmelk (Indonesische recept)Chili con carne met rijst en maisChili con carne traditioneel receptChili con carne volgens recept Jamie OliverChili sin carne – vegetarisch receptMagere chili con carneMexicaanse chili con carneNacho’s met chili con carne