Bemutatkozás | - GDV Uszodatervezés, uszodagépészet, munkavédelem - GDV Mérnökiiroda -

Web Name: Bemutatkozás | - GDV Uszodatervezés, uszodagépészet, munkavédelem - GDV Mérnökiiroda -

WebSite: http://www.gdv.hu

ID:264574

Keywords:

Uszodatervez,uszodag,Bemutatkoz,GDV

Description:


Borbély Tibor
épületgépész mérnök, vízgépészeti tervező, szakértő, munkavédelmi szakmérnök
06 (30) 95-16-797 | gdv@t-online.hu

BemutatkozásUszodagépészeti tervezés, szakértésUszodagépészeti tervezési referenciáinkMunkavédelem, biztonságtechnikaMunkavédelem, biztonságtechnika tervezőknekMunkavédelem, biztonságtechnika fürdő- és uszodaüzemeltetőknek Kapcsolat

GDV uszodagépészeti tervezés mérnöki iroda
GDV Uszodatervezés, uszodagépészet, munkavédelem - GDV Mérnökiiroda

GDV Mérnökiroda -Ganz-Danubius Vállalkozási Kft
Az 1993-ban alapított cég 2001 óta uszodagépészeti tervezésre, valamint munkavédelmi, biztonságtechnikai szaktevékenységre specializálódott. Az évtizedes szakmai tapasztalat megfelelő garanciát nyújt munkánk minőségére

Magánhasználatú vagy közhasználatú a medence?
GDV Uszodatervezés, uszodagépészet, munkavédelem - GDV Mérnökiiroda

A Megrendelők (és sokszor az építész tervezők) számára gyakran meglepetésszerűen hat az az információ, hogy a társasházukba, vendégházukba tervezett kis úszómedence, gyerekmedence, esetleg pezsgőfürdő nem magán-, hanem közhasználatú medence.

1. A jelenleg hatályos 121/1996. Korm. rendelet (25 éves!) szerint:

Közfürdő az a zárt területen épített, épületen belül, illetve kívül elhelyezett nyilvános fürdési lehetőség (medence, kád, zuhany), ahol a szolgáltatások szabályozott feltételek mellett vehetők igénybe.Magánmedence: saját használatra létesített, a nyilvánosság által igénybe nem vehető fürdő.

Az MSZ-EN 15288 szabvány pontosítja a fogalmakat:

Magán használat: A berendezést kizárólag a tulajdonos / bérlő / üzemeltető családja és vendégei használják, ide értve családi használatú bérelt házat is.Közhasználat: A létesítmény mindenki számára, vagy egy meghatározott csoport számára van nyitva és nem csupán a tulajdonos / bérlő / üzemeltető és családja használja, függetlenül attól, hogy a vendégek fizetnek e belépődíjat.
Ez a meghatározás életszerűbb, mert egy társasházban, lakóparkban egyszerre igen sok fürdőző is lehet a vízben, a megfelelő vízminőséget egy magánhasználatura tervezett vízforgató berendezés nem tudja biztosítani, a fertőzésveszély ezért jelentős is lehet.

2. Melyek a lényeges eltérések a magánhasználatú, illetve a közhasználatú medence tervezése, létesítése és üzemeltetése között?

2.1. Engedélyeztetési eljárás, tervezés

Magánhasználatú medencék: a hatályos 312/2012 kormányrendelet szerint a magánhasználatú kerti víz-, fürdőmedence, kerti tó létesítése építési engedély nélkül végezhető építési tevékenység. A beltéri magán medencék építése engedélyköteles, ez elsősorban építész-statikus tervezést igényel, a gépészeti rész csak egy rövid műleírás.Közhasználatú medencék: a medencéket engedélyeztetni kell az építési hatósággal és az illetékes Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervezetével. Ha vízellátás és/vagy a csatornázás nem közműre csatlakozik (fúrt kút, szennyvíz tároló, kezelő), akkor vízjogi engedély beszerzése is szükséges.

Attól függően, hogy a medence magán-, vagy közhasználatú lesz, a tervezést az alábbi szabványok szerint kell végezni:

Magán medencék:

MSZ-EN 16582 Magánhasználatú medencék, szabvány sorozatMSZ 15233 csak javasolt előírások

Közcélú medencék:

MSZ-EN 13451 szabványsorozat, uszodai berendezések biztonsági előírásaiMSZ 15233 (Vasbeton fürdőmedencék, építési és átvételi műszaki követelmények)MSZ-EN 15288 (Fürdők, a tervezés és kivitelezés biztonsági követelményei),MSZ 15234 (Fürdőmedencék vízkezelése vízforgatással)

2.2 Létesítés

A fontosabb különbségek:

A közhasználatú medencék – kevés kivétellel – csak túlfolyóvályús vízelvezetéssel készülhetnek.
Az MSZ 15234 egy kivételt említ: ha a kiegyenlítő tárolót és/vagy a túlfolyóvályút helyhiány miatt nem lehet elhelyezni, a 60 m2-nél kisebb, 2-es típusú fürdők közhasználatú medencéi esetében – a gyermekmedence és a masszázsmedence kivételével – fölözős (szkimmeres) vízelvezetés is alkalmazható. A 2-es típusú fürdők (hotelek, fitness klubok, stb.) olyan létesítmények, ahol a fürdő, mint többletszolgáltatás van jelen a fő tevékenység mellett.A közhasználatú medencék vízforgatását nagyobbra kell méretezni, mint egy ugyanolyan nagyságú magánmedencéét, a nagyobb használói létszám miatt.A gyorsszűrők töltetmagassága (homok, zöldüveg) 800-1000 mm (szemcsemérettől függően) + támréteg.A szűrőkből az öblítővíz elvezetése csak gravitációs úton történhet.

2.3 Üzemeltetés

A vízforgató berendezések szakszerű üzemeltetése (vegyszerezés, szűrők öblítése, előszűrők tisztítása, stb.) rendszeresen ismétlődő feladat, amelyhez külső szakcég, vagy betanított személy(zet) szükséges.A 37/1996 NM rendelet előírja: A közfürdőmedencék mellett a teljes üzemidő alatt szakképzett uszodamesternek (úszómesternek) kell szolgálatban lennie.
Ez az előírás váltja ki a legtöbb vitát, mert egy társasház kis úszómedencéjénél, vagy egy szálloda pezsgőfürdőjénél lehetetlen úszómestert biztosítani.
Az EN-MSZ 15288-2 szabvány (Fürdők, az üzemeltetés biztonsági követelményei) előírásai életszerűbbek: A fürdők üzemeltetőinek el kell készíteni egy írásos egészségvédelmi és biztonsági Üzemeltetési szabályzatot… be kell azonosítani a veszélyeket, elemezni kell az azokkal kapcsolatos kockázatokat, meg kell határozni azokat a megfelelő szabályzatokat és utasításokat, amelyekkel megelőzhetők és kivédhetők a felmért kockázatok.

Gyakorlatban szakembernek kell felmérni a létesítmény adottságait, és megállapítani, hogy egy szálloda pezsgőfürdőjénél elég egy, a recepcióra bekötött kamera és vészcsengő,
illetve például egy nagy élménymedencénél akár 3 úszómester is kellhet, hogy az egész medencét át tudják tekinteni.

Copyright:www.gdv.hu
keresőoptimalizálás
honlapkészítés

Time: 0.0303 ms | Memory: 0.62MB | Version: 2.0

TAGS:Uszodatervez uszodag Bemutatkoz GDV

<<< Thank you for your visit >>>

Websites to related :
Bemutatkozunk

  BemutatkozunkReferenciáinkR-S COM Kommunikációs Szolgáltató Kft.Tájékoztatjuk, hogy az R-S COM Kft. nyilvános távközlési szolgáltatást ne

ProgDVB home page

  Digital Video BroadcastingSoftware for watching digital TV and listening to radio channels English Update Proxy support and reset app data dialogIPTV

Bemutatkozás - Folly Kert - K

  Bemutatkozás - Folly Kert - Kertépítés Keszthelyen, Balatonfüreden, Veszprémben - Kertépítés magas fokon! Kertépítés Keszthely - Balatonf

http://wyowgdvebszy.com/ | Just

  Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start blogging!

ads

Hot Websites