Teltházak és nézőrekord a Film Maratonon

Több mint negyven teltházas vetítéssel, közönségtalálkozókkal és nemzetközi szakmai programokkal zárult a Budapest-Bécs-Hollywood mottóval megrendezett Budapesti Klasszikus Film Maraton, a Nemzeti Filmintézet felújított mozgóképeket bemutató rendezvénye. A közel 100 izgalmas alkotást hat napon át, négy helyszínen felvonultató fesztiválon összesen húszezer néző vett részt.

Megnézem

Elkészült a TOLDI, a mozifilm hosszú előzetese

Hírek

Egy hónap múlva, október 20-án kerül a hazai mozikba a magyar animáció egyik legnagyobb alakja, a tavaly elhunyt Jankovics Marcell utolsó alkotása, az egészestés TOLDI (12). A rendkívüli igényességgel megalkotott, festői szépségű animációs film a Magyar népmesék sorozatot is jegyző Kecskemétfilm 100 alkotója több mint háromévnyi munkájának eredménye. Elkészült immár a film előzetese is, melyet a Robbit Creative készített. Arany János Toldiját mindenki ismeri, olvasta, valószínűleg meg is tanult belőle részleteket. Erre az ismerősség-érzetre épít a trailer.

Különleges közönségtalálkozók kísérik a Magasságok és mélységek című filmet

Hírek

szeptember 22-étől látható a hazai mozikban a Magasságok és mélységek (16) című nagyjátékfilm. A Csoma Sándor rendezésében készült, megtörtént eseményeken alapuló alkotás Erőss Zsolt (Trill Zsolt) felesége, Sterczer Hilda (Pál Emőke) szemszögéből ábrázolja a valaha volt talán legnépszerűbb magyar hegymászónk elvesztésének fájdalmát, és reményt adó utat mutat a jövő felé. A filmhez kapcsolódóan a premiert követő két és fél hétben országosan számos tematikus közönségtalálkozót szerveznek, ahol többek olyan neves szakértők beszélgetnek majd az alkotókkal, mint Orvos-Tóth Noémi, Oltai Kata, Ott Anna, Nyáry Krisztián, Kadarkai Endre vagy a Z generáció képviseletében Trunk Tomi.

Kiderült, kik lesznek a Tündérkert szereplői

Hírek

(Megafilm) Helmeczy Dorottya, a Megafilm producere volt a háziasszonya annak a sajtónyilvános forgatási nappal egybekötött sajtótájékoztatónak, ahol Káel Csabával, Papp Dániellel, Kálomista Gáborral és Madarász Istivel beszélgettek a Móricz Zsigmond Erdély-trilógiája; a Tündérkert című kötet alapján készülő történelmi sorozatról. Az eseményen többek között azt is felfedték, hogy kiket láthatnak majd a közmédia nézői a főbb szerepekben, és a kulisszák mögé is bepillanthattak a sajtó munkatársai.

Átadták a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait

Hírek

(CineFest) 2022. szeptember 17-én, szombat este ünnepélyes zárógála keretében átadták a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait. A fesztivál Grosan Cristina Hétköznapi kudarcok című új filmjének hazai premierjével, és Giuseppe Tornatore Ennio című dokumentumfilmjének meglepetésvetítésével zárult.

Dühödt taxisok, robbanásveszélyes politikai krízis és 56-os golyózápor a Blokád új előzetesében

Hírek

(InterCom) Alig több mint egy hónap múlva, október 20-án már a mozikban lesz látható az idei év egyik legjobban várt magyar filmje, az 1990-es taxisblokádról és az akkori miniszterelnökről, Antall Józsefről szóló Blokád.

Hírek

Visszanézhető a Svenk 68. adása

A Svenk mozimagazin 68. adásában bepillanthatunk a Most vagy soha díszletvárosába, az alkotókat kérdezzük a Szia, Életem! premierjén. Az 5. Budapesti Klasszikus Film Maraton idei fő témája: Budapest-Bécs-Hollywood, az Amerikába elszármazott filmes alkotókról vetítésekkel, szakmai programokal, előadásokkal, kerekasztal-beszélgetéssel emlékezünk. Végül Lengyel Benjámin színművésszel beszélgetünk színházi és filmszerepeiről.

Az új magyar filmélmény. Nézz magyar filmeket online bárhol, bármikor!

Budapesti Klasszikus Film Maraton

FILMGYÁR: a filmhu podcast sorozata a magyar filmiparról

A Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségének 2022. évi kongresszusa Budapesten

A COVID-19 fertőzés alatti forgatásról – FRISSÍTETT VERZIÓ

A COVID-19 vírus fertőzés alatti filmforgatás egészségvédelmi terve

A Nemzeti Filmintézet által támogatott filmek nézőszámai

Az alábbi adatbázisban a Nemzeti Filmintézet által támogatott filmek nézőszámait gyűjtöttük össze. A sorrendet a bemutatók dátuma határozza meg: a legfrissebb premier szerepel legfelül. Forrás: Filmforgalmazók Egyesül...

Világszínvonalú filmstúdiók épülnek Fóton

A Nemzeti Filmintézet beruházásaként heteken belül megkezdődnek négy új műterem építési munkálatai Fóton minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztése keretében. A fóti gyártó bázis kapacitását kö...

Támogatott filmek

Bereményi kalapja Magasságok és mélységek Szia Életem! Együtt kezdtük A játszma Zanox - Kockázatok és mellékhatások Katinka Szelíd